Občina Semič
Stran je v urejanju
Štefanov trg 9, 8333 SEMIČ

Semiška ohcet

V Beli krajini so se ohranili mnogi narodni običaji, nekateri pa žive samo še v folklornem izročilu. 
Ohcet po starih belokranjskih šegah in navadah je skoraj tonila v pozabo; v svojem programu jo ohranja Folklorna skupina Semiška ohcet iz Semiča, Turistično društvo Semič pa jo od leta 1995 zopet oživlja na prireditvi Semiška ohcet. Prireditev se je do leta 2016 odvijala v mesecu juliju, v letu 2016 pa je bil termin prestavljen na zadnji vikend v avgustu. Folklorna skupina na prireditvi prikaže ohcetni obred od »prošnjačenja«, ko pride bodoči ženin prosit nevestine starše za dekletovo roko, do prevoza bale in šranganja z vsemi vragolijami, ki jih ob tej priložnosti zganjajo razposajeni svatje. Sledi poroka na matičnem uradu in v farni cerkvi sv. Štefan ali v cerkvi sv. Mihaela, ter svetenje oziroma sprejem neveste na ženinovem domu in poročna gostija pozno v noč. 

Folklorna skupina Semiška ohcet je pričela s svojim delovanjem leta 1945, tega leta je mladina iz Vavpče vasi nastopila v kulturnem programu v sklopu mladinskega kongresa v Ljubljani. Predstavili so se z belokranjsko ohcetjo.
Folklorna skupina Semiška ohcet je nastopala na vseh pomembnih prireditvah v Beli krajini (Jurjevanje v Črnomlju), v Sloveniji (Kmečka ohcet v Ljubljani), v bivši Jugoslaviji (Balkanski festival, festival bratstva in enotnosti, folklorni festival v Zagrebu, Vinkovaćke jeseni, ipd.) in tudi v tujini (v Zakopanih na Poljskem, v Avstriji, Nemčiji, Italiji in Turčiji).
Več kot tisoč Semičank in Semičanov je delček svojega življenja v šestdesetih letih delovanja posvetilo ohranjanju ljudskega izročila. 
Velika posebnost folklorne skupine Semiška ohcet je glasba in njeni godci: harmonikarji in igralci na bršljanov list.

Vir: Martina Jakša in Rozi Mohar

Fotografije: arhi Turistično društvo in Občina Semič

Videoposnetek

Dokumenti, priloge
Klikni tukaj za prikaz prilog

Povezane objave

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?